Limpor, 2st

Receptet gäller 2 stycken brödlimpor godkända från Fas 3.

Ingredienser:

  • 5 dl vetemjöl (jag körde 4 dl vetemjöl & 1 dl fint rågmjöl)
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 4 dl rågsikt
  • 2,5 dl rågkross
  • 1 dl vetekli eller havrekli
  • 0,5 dl vetegroddar
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl solroskärnor eller linfrö eller sesamfrö eller alla
  • 1 liter filmjölk eller A-fil
  • 2 dl mörk sirap eller 1 dl mörk sirap + 1 dl lingonsylt
  • ev. 1 msk smör + rågkross till formarna

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Rör ner filen och sirapen, blanda väl till en lös och klibbig smet.
  3. Smöra 2 st 1,5 liters brödformar.
  4. Strö rågkross i botten.
  5. Fördela smeten lika i båda formarna.
  6. Strö lite sesamfrö eller solroskärnor ovanpå.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
  8. Sänk sedan till 150 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Lägg eventuellt på folie över om brödet börjar bli bränt uppe på.

Källa: Vi Dukanare, Av Roger Östman den 18 april 2016

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.