Receptet gäller 2 stycken brödlimpor godkända från Fas 3.
Ingredienser:
- 5 dl vetemjöl (jag körde 4 dl vetemjöl & 1 dl fint rågmjöl)
- 3 dl grahamsmjöl
- 4 dl rågsikt
- 2,5 dl rågkross
- 1 dl vetekli eller havrekli
- 0,5 dl vetegroddar
- 1 tsk salt
- 4 tsk bikarbonat
- 0,5 dl solroskärnor eller linfrö eller sesamfrö eller alla
- 1 liter filmjölk eller A-fil
- 2 dl mörk sirap eller 1 dl mörk sirap + 1 dl lingonsylt
- ev. 1 msk smör + rågkross till formarna
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser.
- Rör ner filen och sirapen, blanda väl till en lös och klibbig smet.
- Smöra 2 st 1,5 liters brödformar.
- Strö rågkross i botten.
- Fördela smeten lika i båda formarna.
- Strö lite sesamfrö eller solroskärnor ovanpå.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
- Sänk sedan till 150 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Lägg eventuellt på folie över om brödet börjar bli bränt uppe på.
Källa: Vi Dukanare, Av Roger Östman den 18 april 2016